De juiste steensoort kiezen voor metselwerk
Als je jouw woning met metselstenen bouwt, dan verwerk je dit metselwerk bij de juiste keuze steen voor steen richting jouw droomhuis. Om het ideale volledig gemetselde huis te krijgen moet er echter met veel zaken rekening gehouden worden.
Dit metselwerk heeft allereerst een cruciale ondersteunende functie, maar het omvat daarnaast veel meer dan enkel het metselwerk. Omdat de gemetselde constructies nog steeds de meest gebruikelijke bouwmethode in Nederland is, is de keuze van het juiste bouwmateriaal van cruciaal belang.
De juiste steensoort selecteren voor de metselaar heeft immers een grote invloed op de geluidsisolatie, isolatie, duurzaamheid van de stenen muren en natuurlijk de kosten van het bouwproject. Hieronder volgt een klein overzicht van de belangrijkste soorten steensoorten voor metselwerk.
Bakstenen
De baksteen is nog altijd de ultieme klassieker bij het bouwen van huizen. Het is een solide bouwmateriaal en juist daarom ideaal voor solide constructies en allerlei gevelrenovaties. Ze worden niet voor niets al duizenden jaren toegepast. De oudste bakstenen ter wereld werden in 1952 in Jericho gevonden en zijn al 7.500 jaar oud.
De bakstenen van nu worden in principe nog steeds op dezelfde manier gemaakt als toen, zij het met moderne machines en ovens. De ruwe steenmassa wordt met rollen in de juiste korrelgrootte gebracht, vervolgens tot stenen gevormd en gedroogd. Het verbrandingsproces vindt vervolgens bij 500 tot 1800 graden plaats, een procedure die ongeveer 20 uur duurt.
Ytong cellenbetonblokken
Cellenbetonblokken, die ook wel als ‘Ytong steen’ bekendstaan, bestaan uit een poreuze, minerale bouwstof met een lage dichtheid. Voor de productie van deze stenen worden ongebluste kalk, water en kwartszand (of vliegas) gemengd. Dit zand moet daarna zeer fijn gemalen worden, waarna er aluminiumpoeder toegevoegd wordt.
Door de chemische reactie daarvan ontstaat er een geleidelijk stollende massa met fijne waterstof belletjes. Daar komt de naam gasbeton vandaan. Vanuit deze massa kunnen nu blokken gevormd worden, die erna met stoom tot cellenbetonblokken worden gehard.
Kalkzandstenen
Kalkzandsteen komt direct in de natuur voor, maar in de bouw wordt veelal industrieel geproduceerd kalkzandsteen gebruikt. Het proces voor het maken van kalkzandstenen werd al in de 19e eeuw ontwikkeld.
Hiervoor wordt, in een verhouding van 1:12, ongebluste kalk en kwartszand met water gemengd. Daardoor ontstaat er gehydrateerde kalk, die daarna tot planosteen gevormd kan worden. Deze worden vervolgens met verzadigde stoom in speciale stoomdruk ketels op 200 graden tot kalkzandsteen verhard.
Lichtgewicht betonblokken
Lichtgewicht betonblokken hebben een lagere dichtheid dan normale betonblokken. Dit wordt bereikt door het toevoegen van aggregaten met een hoge porositeit aan het cement als grondstof. Hiervoor wordt vaak geëxpandeerde klei (meestal in de vorm van kleibolletjes), geëxpandeerd glas, geëxpandeerde leisteen of puimsteen gebruikt. Dit vindt in verschillende soorten mengsels plaats.
Door deze toevoegingen heeft het lichtgewicht beton een hoog percentage van de fijnste luchtporiën, iets wat voor zijn lichtheid zorgt. In de bouw worden vaak holle blokken van lichtgewicht beton gebruikt.
Betonblokken
Betonblokken worden in betoncentrales uit conventioneel beton vervaardigd. Deze blokken ontstaan door het mengen en uitharding van cement, zand, grind en andere toegevoegde bouwstoffen. In de bouw worden, voor een solide en sterke constructie, vooral holle betonblokken gebruikt.
Ook bekistingsblokken van normaal beton zijn behoorlijk populair. Deze blokken kunnen eenvoudig met beton gevuld worden voor het snel en eenvoudig vervaardigen van massieve betonwanden. De massieve betonblokken worden daarentegen zelden meer gebruikt.
Het belang van het selecteren van de juiste steensoort
Het selecteren van de juiste type stenen voor je bouwproject is een cruciale beslissing die een grote invloed kan hebben op de esthetiek, duurzaamheid en algehele waarde van jouw huis of bedrijfspand.
Of je nu een nieuwbouw of renovatie plant, of gewoon een element van elegantie aan jouw bestaande woning wilt toevoegen; het begrijpen van de verschillende soorten steensoorten en hun eigenschappen blijft essentieel.
We hopen dat we jou in deze beknopte gids voldoende door het proces van het kiezen van de juiste steensoort voor je bouwproject hebben geleid. Met deze kennis kun je nu de expertise van een professionele metselaar inhuren, die jou daarmee perfect helpt bij het verwezenlijken van jouw ideale visie tot het creëren van je persoonlijke droomhuis.