Advies

Hoe duur is een klusjesman?

In je huis zijn er vaak genoeg zaken die je nog op wil pakken om van je huis ook je eigen woning te maken. Er zijn zoveel keuzes bij de inrichting en het verfraaien van de woning dat je even de tijd moet nemen om te bepalen hoe je het wil hebben. Heb je de keuze gemaakt dan kun je aan de slag. Ga je een klusjesman inhuren dan kost deze vaak tussen de 15 en 38 euro per uur. Hieronder vind je meer informatie in detail.

Zelf klussen of een klusjesman zoeken

Doe-het-zelf (DHZ) of klussen is de benaming voor de activiteiten die jij als amateur gaat uitvoeren. Dit in tegenstelling tot het professionele werk dat door een vakman wordt uitgevoerd. Soms blijkt echter dat al je amateurprojecten flink uit de tijd gaan lopen en beslis je dat je wel hulp kunt gebruiken. Je gaat op zoek naar een klusjesman die je kan helpen. 

Wat wil je betalen?

De vraag die daarbij opkomt is wat je voor het werk wilt gaan betalen. Een professional heeft zijn voordelen maar is kostentechnisch wel een dure optie. Maar wat is een redelijk bedrag voor een klusjesman? 

> Inschatting uurloon klusjesman: 15 tot 38 euro per uur. 

Het klusloon is vaak afhankelijk van de ervaring die een klusjesman heeft en ook vaak van hoe druk deze persoon het heeft. Een klusjesman zonder diploma vraag vaak 15 tot 20 euro per uur. Een ervaren klusjesman vraagt 26 tot 38 euro per uur en een beginnend klusjesman zit hiertussen met 21 tot 25 euro per uur. 

Uurloon klusjesman uitgesplitst naar werkzaamheden:

Schilderen 15 tot 20 euro per uur
Behangen 15 tot 20 euro per uur
Vloer leggen 21 tot 25 euro per uur
Toilet vervangen 21 tot 25 euro per uur
Werk in de keuken 26 tot 38 euro per uur
Werk in de badkamer 26 tot 38 euro per uur

Wat bepaalt de prijs van een klusjesman?

Er zijn verschillende aspecten belangrijk bij de prijs van een klus. 

  • de mate van ervaring die gewenst is.
    Hoe meer ervaren en klusjesman is, des te hoger is zijn prijs. Voor simpele klusjes is het dus handig om een nog niet zo ervaren klusman te zoeken want dat scheelt erg veel in het tarief. Denk hierbij aan het schilderen van muren, plinten of plafonds.
  • de moeilijkheidsgraad van de klus.
    Hoe moeilijker de klus, des te meer kennis heb je nodig om dit goed te kunnen oppakken. En dit zie je terugkomen in het tarief dat je moet gaan betalen. Denk hier bijvoorbeeld aan het leggen van een laminaatvloer. Het is handig als je dit al een keer vaker hebt gedaan.En ook het werk in de badkamer is moeilijker door alle kennis die je moet hebben van het goed omgaan met deze natte ruimte. 
  • gebruik van verschillende materialen
    Bij veel klussen heb je materialen nodig zoals tangen, boren en ander gereedschap. Geef aan als je bepaalde materialen al in huis hebt om te gebruiken. Zeker als dit gereedschap speciaal voor de klus noodzakelijk is. Dat scheelt in de prijs die berekend wordt.
  • de locatie van de klus. De klusjesmannen berekenen voorrijkosten en met lokale klusjesmannen heb je hier dus voordeel van.
  • omvang van de klus.
    Hoe groter de klus, hoe hoger het bedrag. Het uurloon is bij een grotere klus echter vaak wat lager dan bij een kleinere klus. Soms is het dus handig een aantal dingen bij elkaar te voegen.

Al met al is het zelf doen altijd goedkoper maar het inhuren zorgt sneller voor resultaat.