Advies

Je huis duurzamer verwarmen doe je zo

Met de huidige woningmarkt kiezen steeds meer mensen voor het grondig renoveren van de woning in plaats van verhuizen. Renoveren kan ook zeker de moeite waard zijn en zorgen voor een uiteindelijke stijging van de woningwaarde. Als je gaat renoveren is het goed om na te denken over de mogelijkheden om duurzamer te verwarmen. Hoe je dat kunt doen? Dat vertellen we je in dit artikel.

Beter isoleren

Duurzaam verwarmen begint met een goede isolatie van je woning. Een betere isolatie zorgt voor een lager gasverbruik van je cv-ketel of een beter rendement van je warmtepomp. Je kunt hierbij denken aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie of isolerende beglazing. Maar je kunt ook het dak van de binnenunit isoleren en/of de kruipruimte na-isoleren.

Het afgiftesysteem aanpassen

Als je cv-installatie nog niet geschikt is voor een lage aanvoertemperatuur, dan is het de moeite waard om je installatie aan te passen tijdens een verbouwing. Denk aan het vervangen van de bestaande radiatoren door overgedimensioneerde radiatoren of het aanleggen van vloerverwarming. Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een warmtepomp en zorgt voor een aanzienlijke besparing op je gasverbruik. Vloerverwarming is bovendien ook heel comfortabel in combinatie met een eventuele nieuwe pvc-vloer of tegelvloer.

Een warmtepomp installeren

Als je dan echt heel duurzaam wilt gaan verwarmen, dan kun je kiezen voor het installeren van een All-Electric warmtepomp. Deze warmtepomp zorgt ervoor dat je woning helemaal gasloos verwarmd wordt. Daarbij is alleen een kleine hoeveelheid elektrische energie nodig. Als je cv-ketel nog goed is, dan kun je ook een hybride warmtepomp kopen. Deze warmtepomp kan samenwerken met de cv-ketel, waarbij de warmtepomp het grootste deel van het jaar zorgt voor het verwarmen. Alleen bij uitschieters springt de cv-ketel bij en zorgt deze ook voor het verwarmen van water. Een ideale tussenoplossing en dan kun je later nog overstappen naar all-electric verwarmen.

Met behulp van de bovenstaande tips kun je tijdens de renovatie aan de slag om duurzamer te verwarmen en fors op je energieverbruik te besparen. Een investering die op de langere termijn veel gaat opleveren en tevens goed voor het milieu is.