Tips

Je tuin mooi verlichten? Hier zijn 4 tips

Een mooie tuin is altijd een fijne plek om tijd in door te brengen. Vooral in de zomermaanden is het heerlijk om ‘s avonds nog een uurtje buiten te zitten en te genieten van de warmte en rust. Maar wat als je tuin niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds een plaatje is om naar te kijken? Dan wordt het alleen maar fijner om er te zijn. In dit artikel geven we je vier tips om je tuin mooi te verlichten, zodat je er ‘s avonds ook van kunt genieten.

Denk na over de functie

Het is belangrijk om bij het verlichten van je tuin na te denken over de functie van de verlichting. Wil je dat de verlichting vooral sfeervol is, of is het ook belangrijk dat je de weg kan vinden in het donker? Of wil je juist bepaalde elementen in je tuin uitlichten, zoals een mooie boom of een sculptuur? Zodra je weet wat je wilt bereiken met de verlichting, kun je gerichter gaan zoeken naar geschikte verlichting.

Kies voor duurzame verlichting

Als je verlichting gaat kopen voor je tuin, is het goed om te kijken naar duurzame opties. Led-verlichting is bijvoorbeeld een goede keuze, want deze verlichting gaat lang mee en verbruikt weinig energie. Een mooi voorbeeld hiervan zijn prikspots, daar zitten ook ledlampen in. Daarnaast is er ook verlichting met kleine zonnepaneeltjes verkrijgbaar, waardoor je geen stroomkosten hebt en je bijdraagt aan een beter milieu. Houd er wel rekening mee dat deze verlichting minder fel kan zijn dan verlichting die op stroom werkt.

Speel met verschillende soorten verlichting

Om je tuin mooi te verlichten, is het leuk om te spelen met verschillende soorten verlichting. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor grondspots, die een mooi lichtspel op de grond creëren. Ook sfeerverlichting, zoals lampionnen of windlichten, kunnen zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin. Verder kun je ook denken aan staande lampen of wandlampen, die een bepaald element in de tuin uitlichten.

Maak een lichtplan

Als je echt serieus aan de slag wilt met het verlichten van je tuin, is het slim om een lichtplan te maken. Hierin kun je precies uitwerken welke elementen je wilt uitlichten en met welke soort verlichting je dat wilt doen. Ook kun je in een lichtplan rekening houden met de levensduur van de verlichting en de kosten die daarbij komen kijken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en weet je zeker dat je tuin er fantastisch uit gaat zien.