Tips

Soorten kozijnen

Alle woningen die beschikken over deuren en ramen zijn voorzien van kozijnen. Zonder kozijnen is het simpelweg onmogelijk om deuren of ramen in een gebouw te plaatsen. Naast de plaatsing van deze huiselijke onderdelen zijn kozijnen ook essentieel voor de gezondheid van de inwonenden. Dankzij de kozijnen kan het gebouw immers voorzien worden van frisse lucht en licht. 

Indien jij een huis koopt, zul jij hoogstwaarschijnlijk niet snel aandacht besteden aan de huidige kozijnen. Toch kunnen de kozijnen toe zijn aan vervanging. In zo’n situatie zullen de kozijnen zacht aanvoelen en veren de onderdelen in als je de kozijnen indrukt. Daarbij is afgebladderde verf ook een teken dat de kozijnen aan vervanging toe zijn. Bij nieuwe kozijnen kopen kun je uit verschillende soorten kiezen.

Soorten kozijnen

Kozijnen kunnen in de meeste gevallen behoorlijk veel jaren meegaan, al zal een onderdeel ook op een bepaald moment vervangen moeten worden. Voor welk soort kozijn ga jij dan? Wat spreekt jou het meest aan? Hieronder delen wij meer informatie over de verschillende soorten kozijnen.

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn de afgelopen tijd erg populair geworden. Deze kozijnen zijn namelijk onderhoudsarm en bieden een vrijwel perfecte isolatie. De kunststof kozijnen zijn bovendien inbraakwerend, hebben een lange levensduur (zo’n vijftig jaar!) en in vele maten en kleuren verkrijgbaar. Als klapper op de vuurpijl zijn deze soort kozijnen ook erg laag in aanschafprijs. 

Houten kozijnen

De traditionele kozijnen bestaan in de meeste gevallen uit hout. Momenteel kiezen nog redelijk veel huishoudens voor houten kozijnen, doordat het hout een authentieke uitstraling creëert. Hout geeft een levendige uitstraling, waardoor de omgeving ook meer leven krijgt. Daarbij zijn de houten kozijnen gemakkelijk over te schilderen, waardoor deze kozijnen aan te passen zijn naar eigen wens. Verder zijn de houten kozijnen redelijk laag in prijs. Helaas hebben de houten kozijnen, ten opzichte van de andere kozijnen, het meeste onderhoud nodig.

Aluminium kozijnen

Op kunststof na, zijn de aluminium kozijnen het populairst in Nederland. Dit komt voornamelijk door de luxe uitstraling die de kozijnen creëren en het sterke materiaal. Deze kozijnen gaan circa vijftig jaar mee. Verder vergen de kozijnen nauwelijks onderhoud en isoleren bovendien erg goed.

Stalen kozijnen

In het verleden werden stalen kozijnen enkel in luxueuze woningen toegepast. Inmiddels zijn deze kozijnen ook in doorsnee woningen terug te vinden. Dit komt door de ongekende isolatiewaarde van dit materiaal en de lange levensduur. Hiertegenover staat helaas een hogere prijs.