Advies

Zo kies je de juiste materialen bij je DIY klussen

Het is leuk om te beginnen aan een nieuw DIY project. Maar je zult even na moeten denken over hoe je dit nu precies gaat aanpakken en waar je mee gaat beginnen. Als het gaat om het kiezen van de juiste materialen, kan het soms moeilijk zijn. Vooral als je aan een nieuw soort project werkt dat je nog nooit eerder hebt ondernomen.

Gelukkig voor jou hebben we hier 5 handige tips verzameld om je te helpen bij het selecteren van de juiste materialen voor je klus. Dat laatste is van top belang, want er is niets zo erg als iets met de verkeerde materialen te bouwen en het daarna helemaal opnieuw te moeten doen!

Wat zijn de absolute ‘must-haves’ voor jouw DIY klus?

Het is om te beginnen behoorlijk belangrijk om de basis van jouw doe-het-zelf project vast te stellen. Begin daarom met jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat zijn de essentiële zaken die je project nodig heeft?
  • Wat is de aard van de taak die gedaan moet worden?
  • Moet je meerdere leveranciers gebruiken om te krijgen wat je precies nodig hebt?
  • Weet je alle maten?
  • Heb je een budget?
  • Hoeveel tijd ben je van plan om aan dit project te besteden?

Denk daarna vooruit: weet je al precies hoe je wilt dat het eindresultaat eruit moet zien? En heb je besloten wat jouw voorkeur is voor de gebruikte materialen? Moet het nieuwe DIY werk in de stijl van het bestaande ontwerp passen? Ben je op zoek naar uniformiteit? Al deze functies hebben zeker invloed op de producten die je nodig hebt.

Overweeg je projectdoelen

Nadat je de basis vastgesteld hebt, kun je nu beginnen met na te denken over de meer gedetailleerde aspecten van jouw DIY project. Het zal je dan zeker verbazen hoeveel elementen uiteindelijk op je materiaalkeuze van invloed zijn.

Als de deadline van jouw project slechts uit een korte periode bestaat, dan is het zeer verstandig om alle materialen van tevoren online op dhz-shops  te zoeken. Zo kun je beter rekening houden met de tijd die voor het bezorgen nodig is. Er is immers niets erger dan de deadline van je project te moeten verlengen omdat je op belangrijke materialen moet wachten. Dit geldt zeker voor de inkoop van specialistische of op maat gemaakte materialen. Maar wat dacht je van het gebruik van de juiste kit voor je project?  Ook dit moet je vooraf bij bijvoorbeeld de Kitshop.nl besteld hebben. 

Sluit geen compromissen op het gebied van kwaliteit

Hoewel het verleidelijk kan zijn om ergens op te bezuinigen, zou de kwaliteit van bijvoorbeeld het hout in elk project de hoogste prioriteit moeten hebben. Denk daarbij vooral aan het eindgebruik, de afwerking en de duurzaamheid. Heb je iets slijtvasts nodig? Moet het weerbestendig zijn? Geen concessies aan de kwaliteit doen betekent vrijwel automatisch dat het belangrijkste onderdeel van jouw bouwproject betrouwbaar en stevig is. Iets wat een goed voorteken is voor de rest van je DIY werk!

Houd rekening met het budget

Niet elk project dat je uit wil voeren zal een groot budget hebben (of nodig hebben). Als dit het geval is, dan is het verstandig om eerst je vertrouwde bouwmarkt en andere leveranciers te raadplegen, zodat je zeker weet dat je enkel koopt wat je echt voor je klus nodig hebt. Van gerespecteerde en betrouwbare handelaars gebruik maken is zonder meer een goede manier om ervoor te zorgen dat je echt waar voor je geld krijgt!

Denk aan de grootte van je DIY klus

Bedenk ten slotte hoe groot je dhz-project is. Hoeveel hout of andere materialen heb je nodig? Heb je een grote bestelling? In dat geval is het verstandig om van tevoren contact op te nemen met je plaatselijke handelaar. Om zo te informeren of wat je nodig hebt ook op voorraad is. Je kunt het beste voor materialen kiezen die je zelf kunt vervoeren of als alternatief naar de bezorgmogelijkheden kijken. De bezorging is gelukkig meestal gratis als de bestelling groot genoeg is.

Je mag echter ook de kleinere componenten niet over het hoofd zien, zoals bevestigingsmaterialen of deurbeslag! Het zijn soms deze kleinere elementen die jouw budget tot het uiterste drijven. Het is daarom verstandig om dit vanaf het begin al in gedachten te houden. Zo kan je al jouw DIY klussen eenvoudiger met succes voltooien!