Tips

Klaar voor de verbouwing? Denk aan deze top 5 tips

Het voorbereiden van een verbouwing is veelal een flinke onderneming. Dit soort projecten kunnen daardoor een spannende tijd voor jou en je gezin zijn. Zo’n renovatieproces kan niet alleen alles tijdelijk verstoren, maar kan ook enorm stressvol zijn. 

Om de renovatie van jouw huis soepel te laten verlopen, heb je een goed plan nodig. Dit plan gaat verder dan enkel een aantal dingen in plastic te bedekken. Of het nu om een metamorfose van je huiskamer,  keuken of een een andere ruimte gaat, hier geven we allerlei belangrijke stappen om je optimaal voor te bereiden voordat het stof in de rondte begint te vliegen.

Bereid je (enigszins) voor op de bijbehorende chaos

Een renovatie is zowel een financiële als emotionele investering. De verandering in routine is daarbij vaak net zo verontrustend als de sloop zelf. Vooral het gebrek aan privacy en veel rommel (waaronder stof) kan heel vervelend zijn. Je kunt helaas niet veel doen om te voorkomen dat er een dun laagje stof over alles heen komt. Je kunt wel veel doen om het te minimaliseren. Plaats bijvoorbeeld een handdoek bij de openingen tussen de deur en de vloer en sluit mogelijke ventilatieopeningen. Bedek alle vloeren ook met karton, bouwplastic of iets vergelijkbaars. En als je tijdens het project in je huis woont, stof dan absoluut dagelijks.

Moet je blijven of tijdelijk ergens anders wonen?

Als het haalbaar is, dan is het aan te raden altijd tijdens een renovatieproject tijdelijk te verhuizen. Al het stof, het lawaai en de algemene kenmerken van een bouwproject kunnen voor velen moeilijk zijn om mee te leven. Dit is vooral het geval als je een renovatie plant waardoor jij geen keuken of badkamer meer kunt gebruiken. Of als je voor een langere tijd geen comfortabele slaapkamers hebt. Als meer dan 60 procent van je huis gerenoveerd wordt, pak dan zonder meer je koffer in.

Huur een opslagruimte

Hoe meer planning jij in het renovatieproject steekt voordat je eraan begint, hoe beter. Om je project zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wil je uiteraard alles uit de te renoveren ruimte(s) verwijderen. In plaats van obstakels te creëren door alles in je woning te houden, kun jij jouw renovatieproces door een  opslagruimte te huren een stuk soepeler laten verlopen. Een opslagruimte kan tijdens een woningrenovatie immers bijzonder behulpzaam zijn. Jouw spullen zijn zo elders veilig, gemakkelijk toegankelijk en tegen eventuele schade beschermd. En jij kan je van begin tot eind optimaal op je woningrenovatie concentreren.

Zorg ervoor dat alles veilig blijft

Aangezien er allerlei onbekende personen jouw huis in en uit gaan, is het een goed idee om een ​​beveiligingsplan te hebben. Bewaar waardevolle spullen om deze reden op een geheime plek. Koop eventueel een kluisje om belangrijke documenten te beschermen. Het is ook verstandig om slimme deursloten te installeren die eenvoudig te herprogrammeren zijn. Om je aannemers zo voor slechts een beperkte tijd toegang te verlenen.

Houd rekening met de benodigde werkmaterialen

Het starten van een renovatie voordat alle benodigde materialen arriveren, is een dure ervaring die je  met de juiste voorbereiding kunt voorkomen. Je moet er dus zeker van zijn dat je alle benodigde materialen die je voor je huis renovatie nodig hebt zoveel mogelijk ter plaatse hebt. Dit geldt zelfs voor al je nieuw te installeren stopcontacten en de te verwisselen gipsplaten.

 

De sleutel om jouw huis mooi en verstandig te renoveren, is door alles zo volledig mogelijk in te plannen. Om vervolgens stap voor stap elk deel van je huis naar wens te verbouwen. Als jij dit correct aanpakt, dan wordt je renovatie een makkie!