Wanneer een steiger gebruiken? Een gids voor klussers

Steigers zijn een cruciaal onderdeel voor zowat alle grootschalige bouwprojecten, dus ook voor DIY klussen. Bij elk bouw- of renovatieproject waarvoor de klussers hoog boven de grond moeten komen, wordt standaard een steigerconstructie gebruikt.

Wanneer als klusser een steiger gebruiken?

Wanneer jij jouw eigen verbouwing uitvoert, dan kunnen er allerlei klussen zijn waarbij je op hoogte moet werken. Dat kan zowel binnenin de woning, als daarbuiten zijn. Het schilderen van muren en plafonds is daar slechts één van.

Het is erg belangrijk om veilige steigers voor deze klussen te gebruiken. Zodat jij als klusser veilig blijft terwijl je deze uitvoert. En dat je jouw doe-het-zelf klussen zo ook veel gemakkelijker kan voltooien. Zonder de juiste steigers om jou te ondersteunen, is het een stuk waarschijnlijker dat jij een ongeluk kunt krijgen. Het werken op bijvoorbeeld een ladder is een stuk minder stabiel.

Je kunt bovendien van een lange steiger gebruik maken om zo eenvoudig een hele muur te schilderen. Dit zonder telkens naar beneden te gaan om de steiger te verplaatsen. Waardoor de DIY klus veel sneller geklaard wordt. En jij ook veel energie bespaart.

Het gebruik van een leuning

Het voordeel van een professionele steiger is dat je er een ondersteuning in de vorm van een reling aan toe kunt voegen. Speciaal gevormde kunststof producten die via kunststof spuitgieten zijn vervaardigd, zijn daarbij ideaal om onder meer allerlei praktische en betrouwbare verbindingen te realiseren.

Niet iedere klusjesman is goed met het werken op hoogtes. Weten dat je een leuning kunt vastpakken, als jij je een beetje uit balans voelt, geeft je dan meer vertrouwen. Het kan bovendien je leven redden of jezelf voor ernstig letsel behoeden. Hoe erg zou het immers zijn om middenin een renovatie te vallen en botten te breken? Je bent dan niet alleen wekenlang uit de roulatie. Maar je renovatie zal dan ook onvoltooid blijven. Tenzij je iemand anders kunt vinden om de klus voor jou af te maken. Iets dat je waarschijnlijk veel meer geld zal kosten.

Een belangrijke tool voor grote klussen

Bouwsteigers zijn een belangrijk veiligheidsonderdeel van veel renovatie- en bouwprojecten. Vooral als je als klusser diverse DIY reparaties moet uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • het aanbrengen van dakbedekking,
  • bij het schilderen van verschillende soorten kozijnen op hoogte
  • het aanbrengen van een nieuw raam
  • het installeren van een dakkapel
  • onderhoudsklussen op hoogte.

 

Velen van ons zullen in deze situaties vaak naar een ladder reiken, omdat deze snel, gemakkelijk en kostenbesparend is. Maar een ladder heeft veel beperkingen, waardoor de optie van een steiger al snel in beeld komt. Het gebruik van een steiger is per slot van rekening niet alleen veiliger, sneller en efficiënter. Maar als je jouw klus met meerdere personen uitvoert, zelfs een must!