Tips

3 Essentiële veiligheidstips voor de doe-het-zelver

Steeds meer mensen brengen tegenwoordig veel tijd thuis door. Dit is zo ook de perfecte gelegenheid om allerlei klusjes in het huis gedaan te krijgen. Voordat je aan deze DIY projecten in jouw huis begint, is er een ding dat je als doe-het-zelver moet weten. Zorg dat je jezelf optimaal tegen allerlei gevaren beschermt. Helaas zijn deze projecten voor het verbeteren van je huis ook een goede manier om gewond te raken. Je kunt gelukkig veel leed voorkomen door de volgende 10 veiligheidstips op te volgen:

Gebruik goede beschermingsmiddelen

Draag bij elk soort doe-het-zelf project zoveel mogelijk persoonlijke beschermingsmiddelen. Zoals een veiligheidsbril, handschoenen, werkklompen van het werkschoenencentrum.nl, of als alternatief schoenen met een stalen neus.

Gebruik bij het werken met potentieel gevaarlijke materialen altijd beschermende kleding. Denk hierbij aan een veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen en een stofmasker. Ook bij het werken in een stoffige omgeving is het raadzaam om zo’n stofmasker op te zetten, bijvoorbeeld bij het zagen van hout. En vergeet uiteraard niet om oorbeschermers te dragen als je bij het klussen veel geluid gaat maken. 

Houd de ruimte waarin je schildert optimaal geventileerd. Dit geldt ook in situaties wanneer je materiaal gebruikt dat giftige dampen of een gevaarlijke stof afgeeft.

Gebruik het juiste gereedschap en berg deze altijd veilig op

Gebruik zonder meer altijd het juiste gereedschap voor iedere klus. Het is daarbij zeker de moeite waard om in hoogwaardige apparatuur te investeren. Dat is veiliger en zal het werk waarschijnlijk ook sneller gedaan krijgen.

Bewaar je gereedschap bovendien op een veilige plaats, uit de buurt van kinderen en huisdieren. Sla de tools het liefst in een afsluitbare gereedschapskist op of hang het veilig aan een rek.

Schakel daarnaast bij het checken van elektrische apparaten of aansluitingen altijd eerst de stroom uit. Doe dit door de zekering te verwijderen of de stroomonderbreker te gebruiken. En als je zelf een elektrisch apparaat repareert, schakel dit apparaat dan uit door de stekker uit het stopcontact te halen. 

Draag altijd schoenen met rubberen zolen wanneer je aan elektriciteit werkt. Vermijd het dragen van losse kleding of sieraden als je een boormachine gebruikt want die kunnen in de boor blijven haken.

Maak veilig gebruik van ladders en heb een EHBO kit bij de hand

Ladders zijn ongetwijfeld één van de belangrijkste oorzaken van veel DIY ongevallen. Zet de ladder daarom altijd volgens de instructies van de fabrikant op. Leun ook nooit naar één kant, want je kunt zo je evenwicht sneller verliezen.

Haast je nooit bij het klussen, want je hebt dan meer kans op een ongeluk. Plan de klus die je wilt doen zorgvuldig voordat jij aan het werk gaat. Zorg er dus voor dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt voordat je eraan begint. 

Het is daarbij ook beslist een goed idee om iemands hulp te vragen of ze jou een extra handje kunnen helpen. En houd altijd een EHBO kit bij de hand, plus zorg ervoor dat die goed gevuld is.

Dat was onze laatste veiligheidstip. Het is bovendien belangrijk om alarmnummers en jouw mobiele telefoon bij je te houden voor het geval er iets onverwachts gebeurt. We wensen jou, na het verstrekken van al deze belangrijke veiligheidstips, veel succes met al je klusjes in huis.