Advies

Badkamer slopen, hoe pak je dit aan?

Iedereen heeft wel eens de wens om een bepaalde kamer helemaal anders in te richten en de badkamer is daar natuurlijk ook geen uitzondering in. Soms is het hoognodig om deze eens keer te verbouwen zodat je weer helemaal over een nieuwe badkamer kan beschikken. Maar hoe pak je het slopen en het verbouwen van een badkamer goed aan?

Let op de veiligheid bij het slopen

Een badkamer verbouwen doe je niet zomaar even snel. Het is dan ook niet gek dat mensen professionals inhuren om een badkamer te laten verbouwen. Maar als je toch van plan bent om dit zelf te doen, dan is het wel handig om te weten hoe je dit op een veilige manier aan kunt pakken.

In een badkamer heb je te maken met leidingen die achter de wanden, in het plafond en soms zelfs in de vloer zitten. Het is vaak volledig weggewerkt tijdens de bouw van de woning. Het boren in muren kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je een gat boort in een van deze leidingen. Daarnaast is de kans op lekkage ook groot wanneer je het verbouwen niet op de juiste manier aanpakt.

Elektronica is ook een onderdeel in een badkamer waar je rekening mee moet houden. Water en elektronica is een gevaarlijke combinatie. Voor de veiligheid is het dan ook aan te raden om zowel de waterleidingen als de elektriciteit in de badkamer uit te schakelen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.

Het verwijderen van sanitair

Onder sanitair kunnen we het toilet, de badkuip, de douche en de wastafels verstaan. Het is een vak apart om dit op de juiste manier te verwijderen zodat het eventueel daarna weer te gebruiken is. Zorg daarom altijd dat je de juiste gereedschappen in huis hebt om de leidingen en de onderdelen los te koppelen. Als je van plan bent om het allemaal zelf te slopen, wees dan ook voorzichtig dat je de leidingen niet beschadigd of dat je geen glas breekt van bijvoorbeeld de douchewand.

Forceer ook geen vastgeroeste leidingen omdat je hiermee de kans vergroot op lekkages. Een reparatie hiervan kan achteraf veel kosten met zich meebrengen.

De badkamer slopen

Bij het slopen van een badkamer zul je hoogstwaarschijnlijk ook de lampen en stopcontacten mee willen nemen. Houd rekening met het vuil dat vrijkomt bij het slopen. Doordat er veel stof vrij komt, is het beter om de stopcontacten af te plakken om te voorkomen dat er stof in terecht komt.

Bij breekwerken van tegels en de vloer is er nog meer sprake van grofvuil. Zorg ervoor dat je dit op de juiste manier verwijdert en vervolgens op de juiste manier afvoert. Er zijn vaak speciale zakken verkrijgbaar waarin je dit soort vuil weg kunt gooien of je huurt hiervoor een speciale afvalcontainer.

Een badkamer slopen kan vrij complex zijn. Pak het altijd voorzichtig en veilig aan en denk aan de goede kluskleding die tegen een stootje kan. Als je er zelf niet uitkomt, neem dan professionals aan om de werkzaamheden uit te voeren.