Verschillende soorten boren: waar gebruik je ze voor?
Als je gaat leren klussen, zul je merken dat je regelmatig een gat moet boren. Voorboren helpt tegen het splijten van hout als je er een schroef in wilt draaien en als je iets aan de muur wilt ophangen is boren de enige mogelijkheid om een schroef te plaatsen. Vind je het soms lastig om een goed gat te boren? Dan gebruik je waarschijnlijk de verkeerde boor. Door de juiste boor voor het materiaal te gebruiken, wordt jouw klus een stuk makkelijker. Daarom zetten we verschillende soorten boren en hun functie op een rij.
1. Houtboor
Je raadt het al: een houtboor is bedoeld om in hout te boren. Je herkent hem aan de spiraalvorm en de spitse punt aan het uiteinde. Deze punt is smal en scherp om niet weg te glijden tijdens het boren. Met een houtboor kun je ook boren in MDF en ander plaatmateriaal.
2. Steenboor
Een steenboor heeft ook een spiraalvorm en lijkt daarom op de houtboor. De kop is echter anders, want een steenboor heeft een stompe, beitelvormige punt. Het is een harde boor, die geschikt is voor hard materiaal zoals beton en steen. Ook kun je deze boor gebruiken als beitel als je je boor in klopboorstand zet.
3. Metaalboor
Ook de metaalboor heeft een spiraalvorm en een scherpe punt. De punt is wel minder scherp dan de punt van een houtboor. De spiraalvorm zelf heeft scherpere randen om goed door het metaal te kunnen. Metaalboren zijn verkrijgbaar in verschillende hardheden voor verschillende soorten metaal.
3. Speedboor
Een speedboor gebruik je om grotere gaten in hout te boren, bijvoorbeeld als je kabels door de achterkant van een kastje wilt kunnen steken. Een speedboor heeft een scherpe punt met daarnaast twee bredere vleugels. De afstand tussen deze vleugels bepaalt hoe groot het gat wordt. Een speedboor is verkrijgbaar in verschillende maten tot een doorsnede van maximaal een aantal centimeter.
4. Gatenboor
Heb je een nog groter gat nodig, bijvoorbeeld om een stopcontact te plaatsen, dan heb je een gatenboor nodig. Een gatenboor heeft in het midden een houtboor, zoals bij punt 1 beschreven, met daaromheen een zaag in de vorm van een cirkel. Je boort eerst de boor in het materiaal en vervolgens boor je met de ronde zaag verder. Het resultaat is een mooi rond gat.
5. Verzinkboor
Als je je schroeven mooi weg wil werken, gebruik je een verzinkboor. Deze boor wordt soms ook soevereinboor genoemd en heeft een kop in de vorm van een kegel. Je boort eerst een gat met een gewone boor. Dan boor je na met de verzinkboor. Door de kegelvorm die dan ontstaat verzinkt de schroef in het hout waardoor je het makkelijk kunt wegwerken. Een verzinkboor is vaak geschikt voor verschillende materialen.
6. Glasboor
Een glasboor is speciaal gemaakt om te boren in materiaal dat snel breekt, zoals glas, porselein of tegels. De boor ziet eruit als een soort pijl van een metalen staaf met een gemonteerde punt. Door je boor langzaam te laten draaien en geen druk uit te oefenen kun je een gaatje boren in glas of tegels. Wel moet je koelen met water of terpentine om te voorkomen dat de boor te heet wordt.
Welke boor gebruik je voor jouw klus?
Je ziet het: voor elk materiaal dat je tijdens het klussen tegen kunt komen, is een aparte boor verkrijgbaar. Hoe een boormachine werkt, leer je door het te doen. Zorg wel dat je voor jouw klus altijd de juiste boor gebruikt want dat maakt het werk een stuk makkelijker.