Advies

Eerst plafond of eerst muren schilderen?

Als je in huis de boel opnieuw in de verf zet, kom je onherroepelijk voor de vraag te staan of je eerst het plafond of eerst de muren moet schilderen. Om het jezelf een stuk eenvoudiger te maken, is het beter om eerst je plafond te schilderen en pas daarna met je wanden aan de slag te gaan. Dat het plafond als eerste moet worden geverfd, is om de volgende redenen.

Plafond schilderen

Op het moment dat je het plafond gaat verven, werk je boven je macht. Je voorziet je kwast of roller van een hoeveelheid verf en brengt dit zorgvuldig aan. Toch bestaat het risico op verfspatten altijd, als je op hoogte werkt. Op hoogte verven betekent dat het verf kans heeft om op je vloer en wanden terecht te komen. De vloer bescherm je eenvoudig met folie, maar een gehele muur afplakken wordt lastig. Voorkom dat je gemorste verf op je zojuist geverfde muur terugziet. Bij het schilderen is het daarom beter om boven te starten. De vraag of je eerst het plafond of eerst de muren moet schilderen, is dus met overtuiging te beantwoorden.

Muren schilderen

Pas als je het plafond helemaal in de verf hebt zitten, volgt deel twee van je schilderproject, namelijk de muren. Na het verwijderen van het behang, als dat nodig is, heb je een mooie egale muur om te bewerken. Het verven van deze wanden gaat een stuk makkelijker omdat je met behulp van een trap alle delen moeiteloos bereikt en dus veel gerichter schildert. Stel dat er wat verf van het plafond op je wanden terecht is gekomen, dan verf je hier gewoon overheen of je schraapt dikkere spatten verf er met een plamuurmes eenvoudig af. Nu kun je de muren gaan schilderen in de gewenste kleur en is jouw woonruimte mooi strak in de verf gezet.

Conclusie

De vraag of je eerst het plafond of eerst de muren moet schilderen, is een veelvoorkomende vraag bij het verven. Omdat op hoogte werken verf de kans geeft om spetters achter te laten op wanden, is het beter om te beginnen met het plafond. Mochten er toch ongewenste verfspatten op je muur terechtkomen, dan haal je dit eenvoudig van je muren af met een plamuurmes. Is het een dunne laag, dan verf je hier later moeiteloos overheen.