Tips

Behang verwijderen: handige tips

Wil je van een muur het behang verwijderen maar ook de lijmlaag? Er zijn meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen. Met de volgende tips bereik je zonder al te veel inspanning een egale, strakke muur die vrij is van behang- en lijmresten. Je kunt hiervoor natuurlijk een klusjesman inhuren maar je kan het veel goedkoper zelf doen.

Behang verwijderen tips

Een doeltreffende manier om behang en behanglijm te verwijderen, is middels goed voorwerk in combinatie met (het gebruik van) de juiste hulpmiddelen. Zorg dat je de volgende zaken paraat hebt, als je met jouw wand aan de slag gaat:

  • prikroller
  • behangafsteker of plamuurmes
  • emmer met sop
  • spons en borstel
  • stoomapparaat

De goedkoopste manier om behang te verwijderen is door te stomen met een stoomapparaat of hiervoor een emmer sop en spons te gebruiken. Dit laatste kost iets meer tijd, maar je bespaart wel de kosten van een stoomapparaat.

Tip 1: Glasvezelbehang verwijderen

Glasvezelbehang verwijderen doe je door eerst met een prikroller over het behang te bewegen. Hierdoor ontstaan kleine gaatjes in het behang en dat geeft vocht de kans om bij de lijmlaag te komen. Ga nu met het stoomapparaat over het behang en laat het vocht een aantal uren intrekken. Dit zorgt ervoor dat de lijmlaag loslaat en je zowel het behang, als de lijmlaag eenvoudig verwijdert met een behangafsteker of plamuurmes.

Tip 2: Vliesbehang verwijderen

Vliesbehang laat zich eenvoudig verwijderen, doordat het droog op de muur wordt aangebracht. Voor het verwijderen hoef je slechts een hoekje van het behang los te steken met de behangafsteker, waarna je de hele baan probleemloos lostrekt.

Tip 3: Behanglijm verwijderen

Lijm verwijderen kost iets meer moeite dan het verwijderen van het behang zelf. Dit komt doordat de lijm is uitgehard en een solide laag heeft gevormd over de gehele muur. Ook hier biedt het gebruik van vocht uitkomst. Maak een sopje van water en enkele druppels afwasmiddel en voeg hier wat zuiveringszout aan toe. Laat ook nu het vocht goed in de lijm trekken. Dit mengsel zorgt er niet alleen voor dat de lijmlaag zacht wordt, maar laat jou ook goed zien waar de lijmresten zitten. Een uur na het aanbrengen van het sopje kan de behanglijm met een spons, plamuurmes of behangsteker moeiteloos worden verwijderd.

Conclusie

Behang verwijderen doe je eenvoudig door gaatjes in het behang te maken en daarna het behang te bevochtigen. Nadat je dit een tijdje hebt laten intrekken, ga je aan de slag met het verwijderen van het behang en eventueel achtergebleven lijmresten. Het resultaat zal een vlakke muur zijn die klaar is voor nieuw behang of wandbekleding.