Advies

Zelf stuken: stap voor stap

Steek jij graag zelf je handen uit de mouwen om een klus binnenshuis te klaren? Om van jouw huis een echt thuis te maken, kun je de wanden zelf stuken met een gipslaag. Zo heb je zelf eer van je werk en bespaar je de kosten die gemoeid gaan met het egaliseren en stuken van jouw muren. Maar hoe moet je stuken? Zorg dat je volgens een vast stappenplan werkt om teleurstelling te voorkomen. Zo worden jouw stucwerkzaamheden een groot succes.

Hoe moet je zelf stuken?

Voordat je actief aan de slag gaat, maak je de wanden vrij van stof. Hierna plak je de vloer af met een stucloper om hem te beschermen tegen stucresten. Nu je deze stappen hebt gezet, kan het echte werk gaan beginnen en wel het aanbrengen van het voorstrijkmiddel. Dit is nodig om het stucwerk of pleisterwerk goed te laten hechten. Vergeet niet om hoekbeschermers aan te aanbrengen van het stucwerk in de hoeken ook een succes te maken. Nu is het moment aangebroken om je stuc klaar te maken en je benodigdheden klaar te zetten. Wat je nodig hebt is het volgende:

  • troffel
  • pleisterspaan
  • huishoudtrap
  • emmer
  • spons
  • rijlat
  • spackmes

Zelf muur stucen

Het stuc dat je hebt klaargemaakt, breng je met de troffel aan op de muur. Met de pleisterspaan verdeel je het stuc nu gelijkmatig over de wand. Hierna is het tijd om oneffenheden met de rijlat te egaliseren en dit twintig minuten te laten drogen. Met behulp van het spackmes trek je het pleisterwerk eenvoudig glad. Wacht nu een half uur, voordat je met de volgende stap begint, namelijk het opschuren van de muur. Voor het opschuren pak je de spons erbij. De laatste stap is het pleisteren van je muur. Strijk met het spackmes over de gehele muur om een glad geheel te krijgen. Zelf stucen is met dit stappenplan goed te doen. Hoe je het klussen kan leren, is uitgebreid belicht in een andere blog.

Conclusie

Zelf je muur stuken vraagt om het doorlopen van een vast stappenplan. Als je deze stappen één voor één doorloopt en voldoende tijd neemt om het geheel tussentijds te laten drogen, heb je straks een zelf gestucte wand waar jij met recht trots op mag zijn. Een goede voorbereiding maakt het zelf stuken van je muur echt een stuk eenvoudiger. Zorg dat je alle benodigdheden klaarlegt en bescherm je vloer met een stucloper tegen ongewenste vlekken.