Advies

Hoe je de overlast van duiven en meeuwen kunt voorkomen

Ben je ziek van duiven? Word je gestoord van luidruchtige meeuwen? Of ben je wellicht met buitensporige hoeveelheden vogelpoep rond jouw huis of bedrijf geconfronteerd? Speciaal voor de bovengenoemde slachtoffers van de vrije natuur zijn er hier een aantal doe-het-zelf methoden om jezelf te beschermen tegen vogels. Methoden die uiteraard in lijn zijn met de Wet Natuurbescherming.

Hoe je een vogelprobleem kunt herkennen

Wees allereerst waakzaam! Als jij regelmatig een grote groep van meeuwen of duiven begint op te merken, in plaats van slechts één of twee. Het kan zijn dat zij zich bij jou in de buurt hebben gevestigd. De uitwerpselen van duiven en meeuwen zijn zwart-wit. Let dus goed op de ophoping hiervan op onder meer de grond, dakranden en voertuigen. Let verder ook op afval van vogels, zoals twijgen, veren, stro en uitwerpselen rond jouw eigendom.

Schreeuwen van meeuwen zijn daarnaast onmiskenbaar. Dus als jij een flinke toename van het volume hiervan opmerkt, dan weet je dat er zeker nestplaatsen in de buurt zijn. De mannetjes duiven koeren daarnaast ook behoorlijk om hun territorium te beschermen dat volgens deze vogels van hen is en dus niet van jou!

De preventie van vogelproblemen

Het is heel simpel: waar voedsel te vinden is, zijn ook vaak vogels. Verwijder deze voedselbronnen en je verkleint zo de kans dat deze vogels er zich zullen vestigen. Dat geldt ook voor voedselresten. Zorg er bovendien voor dat het afval van voedsel veilig afgesloten wordt en ontoegankelijk is. Vooral meeuwen genieten van de gelegenheid om vuilniszakken uit elkaar te scheuren.

Dicht openingen af: zorg ervoor dat er geen openingen in jouw dak of dakrand zijn en vul de ruimte van eventueel ontbrekende dakpannen op. Het plaatsen van heel betaalbare en duurzame duivenpinnen is evenzo een perfect middel om de wat grotere vogels tegen te houden. Ze zijn ook ideaal op een raamkozijn, schutting of balkon aan te brengen en zorgen ervoor dat duiven of andere vogels er niet meer kunnen landen en/of zitten.

Sommige personen installeren speciale watersproeiers om vogels af te schrikken. Hoewel dit effectief kan werken, moet je er wel rekening mee houden dat het hen eveneens van water voorziet. Dat kan contraproductief werken!

Vogelverschrikkers zijn eveneens vrij budgetvriendelijke methoden om vogels weg te jagen. Men denkt bijvoorbeeld dat meeuwen schrikken bij het zien van grote ogen. Het gebruik van reflecterende en glanzende materialen op daken en in tuinen kan soms ook effectief zijn als je het niet erg vindt om jouw eigendom hiermee te versieren. Het moet echter wel af en toe verplaatst worden, want de echte vogels zijn niet zo lang te foppen!

De conclusie

Er zijn veel methoden om op een humane en natuurlijke wijze van het overlast van meeuwen en duiven af te komen. We hopen dat de bovenstaande informatie jou daarbij goed op weg zal helpen.