Advies

Hoe werkt een bovenfrees?

Met een bovenfrees maak je inkepingen in hout en wel vanaf de bovenkant van het materiaal dat je gaat bewerken. Vandaar ook de naam bovenfrees. Het materiaal dat je wilt behandelen wordt met een mes voorzien van de sierlijke randen, letters of gleuven. Zo maak je van jouw tafelblad of kastje iets exclusiefs. Deze multifunctionele machine biedt jou legio mogelijkheden.

Zo werkt de machine

Bovenfrezen worden geplaatst op het materiaal dat je gaat bewerken. Hiervoor is wel een goede voorbereiding nodig omdat een eenmaal aangebrachte geul of inkeping niet meer ongedaan kan worden gemaakt. Voor je eigen veiligheid is het van belang dat je de bovenfreesmachine eerst goed instelt. Nu kies je de juiste frees en deze draai je in de machine, waarna je hem stevig vastdraait. De machine moet op nul worden gezet om de oppervlakte te bereiken waar jij in gaat frezen. Het instellen doe je door je freesmachine op een vlakke ondergrond te zetten en de frees voorzichtig naar beneden te bewegen. Raakt de frees de ondergrond, dan is dat het nulpunt dat moet worden ingesteld.

Oefening baart kunt

Hoe werkt een bovenfrees? Dat antwoord krijg je door de machine uit te proberen. Om een gevoel te krijgen bij het werken met een dergelijke frees is het goed om eerst op een oud stuk hout te oefenen. Zo kun je in alle rust proberen welke freesdiepte het beste is en welk toerental wenselijk is voor de houtsoort die je gaat bewerken. Een harde houtsoort heeft een lager toerental nodig, terwijl je voor vurenhout of MDF het beste een hoog toerental kunt gebruiken. Door dit eerst uit te proberen voorkom je schade en een ongewenste bewerking van je meubelstuk of houtpaneel.

Accessoires bovenfreesmachine

Een freesmachine met meerdere soorten frezen maakt het werk een stuk eenvoudiger. Zo heb je altijd de juiste frees voor een klus beschikbaar. Bij het gebruik van een frees kies je uit een

  • zwaluwstaartfrees
  • v-groef frees
  • kopieerfrees
  • vingerfrees
  • sponningfrees

Daarnaast zijn een cirkelgeleider en parallelgeleider handig in gebruik. De cirkelgeleider maakt het mogelijk om parallel een rond oppervlak te frezen. Met een parallelgeleider frees jij moeiteloos kaarsrecht en bereik je een geweldig resultaat. Gebruik hier wel de juiste kluskleding bij zodat je bijvoorbeeld je handen niet beschadigd.

Conclusie

Hoe werkt een bovenfrees? Dit is een veelgestelde vraag die mensen beantwoord willen zien. Kennis van de machine is nodig als je zelf aan de slag wilt met het maken van de mooiste creaties in houten panelen. Door eerst te oefenen met de freesdiepte en de instelling van de frees voorkom je missers en leer je hoe de machine werkt. Zo kun jij de vraag: “Hoe werkt een bovenfrees?”, prima beantwoorden aan je kennissen of vrienden. Leuk voor als zij dit handige apparaat willen lenen!