Advies

Hoe start je een kettingzaag

Als het gaat om het starten van een benzine kettingzaag, dan zou je wellicht kunnen denken dat alle merken en modellen, ongeacht hun leeftijd, allemaal op dezelfde manier in werking gezet worden. Dit is echter incorrect!

Alle verschillende fabrikanten kennen daarbij hun eigen startprocedures en hebben veelal afwijkende instructies met betrekking tot het in de juiste hoeveelheden mengen van hun 2-takt brandstof plus olie.

Één van de belangrijkste principes van een veilige werking van iedere kettingzaag is desondanks om te allen tijde controle over de zaag te hebben, dus ook tijdens het starten van de zaag.

Twee methoden om een benzine kettingzaag te starten

Omdat één van jouw handen hiervoor aan het startkoord moet trekken in plaats van de zaag in bedwang te houden, zijn er in principe maar twee methoden om een zaag veilig te starten: de grondstart of de been klem methode.

Als jij voor het eerst een kettingzaag gebruikt of over niet al te veel armkracht beschikt, gebruik dan zeker de grondstart. Plaats de zaag hiervoor op een stevige, vlakke ondergrond, met de rem ingeschakeld.

Plaats vervolgens de teen van jouw rechterschoen in de achterste handbescherming en druk deze beschermer stevig op de grond. Plaats jouw linkerhand vervolgens op de handgreep en houd deze stevig met een duimgreep vast. Gebruik je rechterhand vervolgens om de starthendel recht omhoog te trekken.

Bij de been klem methode houd jij de kettingzaag met jouw linkerhand op de handgreep, dit met de rem ingeschakeld, en vergrendel je daarna de achterste handbescherming stevig tussen jouw benen, dit net boven de knieën.

Gebruik vervolgens jouw rechterhand om de starthandgreep vast te pakken en aan het koord te trekken. Trek het koord naar jouw rechterschouder omhoog, dus niet recht omhoog, om zo te voorkomen dat jij de zaag vanuit je knieën naar jouw lies omhoog trekt!

De beste kettingzaag voor het outdoor zaagwerk

Als jij nog naar een kettingzaag op zoek bent, dan kan de beste kettingzaag via de link gevonden worden. Je hebt hierbij de keus uit drie hoofdcategorieën: benzine, elektrisch of draadloos.

De benzinemodellen werken het soepelst en zijn alsook het krachtigst, plus je hoeft jezelf bij deze varianten ook geen zorgen over een elektriciteitssnoer te maken. Maar ze maken alsmede veel lawaai, hebben meer onderhoud nodig en zelfs het starten van de motor kan erg lastig zijn. Iets wat je hierboven al hebt kunnen lezen!

Een elektrische kettingzaag met een snoer is goedkoper, lichter en onderhoudsarm, maar je hebt hiermee minder power en je zit aan een snoer vast. De draadloze modellen beschikken over een oplaadbare accu waarmee jij overal naartoe kunt gaan, maar deze zijn echt alleen maar voor heel licht zaagwerk te gebruiken. En zo’n accu gaat mogelijk ook niet lang genoeg mee voor de langdurige taken.

De unieke oorsprong van de kettingzaag

Als laatste zouden we jou hier nog het bijzondere verhaal van de oorsprong van de kettingzaag willen vertellen! Want waarom is de kettingzaag uitgevonden? Welnu, als jij jezelf een kettingzaag voorstelt, dan hebben de standaard werkzaamheden die hierbij horen, en die tevens in jouw hersencellen opkomen, meestal met hout te maken en je weet wel: het doorzagen ervan.

Maar waarom kettingzagen echt uitgevonden zijn zal jou wellicht verbazen. De makers van de kettingzaag waren namelijk twee Schotse chirurgen genaamd John Aitken en James Jeffray. En ze ontwikkelden dit gevaarlijke apparaat om hen te helpen hun werk optimaal te kunnen doen…  het zagen van menselijk bot en vlees!