Tips

Hoeveel calorieën verbrand je met klussen?

Klussen is een actieve bezigheid. Als je dit doet, denk je dat je goed bezig bent en dat dit goed is voor een gezonde balans tussen eten (energie inneming) en energie verbruiken. Met klussen verbruik je per uur rond de 220 tot 300 calorieën per uur. Bij klussen verbrand je dus meer calorieën dan bij het doen van kantoorwerk (110 calorieën per uur) of op de bank hangen (100 calorieën per uur). Een flesje bier achteraf doet dit effect weer aardig teniet. Een aantal feiten worden op een rij gezet. 

Een vergelijking van het aantal gebruikte calorieën

Van Fatsecret komt de informatie over het aantal calorieën dat gebruikt wordt om verschillende activiteiten te doen. Ze maken hierbij een vergelijking van een persoon van 70 kilogram. De situatie is natuurlijk voor ieder anders, afhankelijk van bijvoorbeeld geslacht, leeftijd en spiermassa. Maar dan kan je de activiteiten wel met elkaar vergelijken. 

Het energieniveau van klussen 

Wat opvalt is dat personen die normaal gesproken kantoorwerk doen – verbruikt normaal 110 calorieën per uur – met klussen op een hoger niveau ( 220 calorieën per uur) belast worden. Dit voel je ongetwijfeld aan je lichaam. Het inspanningsniveau van klussen is vergelijkbaar met bijvoorbeeld boodschappen doen, strijken en afwassen (220 calorieën per uur). 

Traplopen vraagt de meeste calorieën

Het uitvoeren van schilderwerk is nog iets belastender met 269 calorieën per uur en het werken in de tuin vraagt om 294 calorieën per uur. Het wordt eigenlijk pas echt interessant als je voor het klussen veel moet traplopen. Dit is een inspanning die per uur 514 calorieën vraagt. Maar waarschijnlijk doe je deze inspanning niet een uur achter elkaar en dat is dan weer jammer.

Het verschil tussen klussen, sporten of rusten

Als je het klussen naast je normale werk doet mag het duidelijk zijn dat je dit niet moet doen in de tijd die je normaal sport. Sporten of intensief sporten vragen om meer calorieën dan die je bij het klussen verbruikt. Maar lig je normaal op de bank (100 calorieën per uur) dan ga je met klussen juist weer meer energie verbruiken.

Verhouding inname en verbruik calorieën

Dit alles staat in relatie tot wat een volwassen persoon per dag ongeveer nodig heeft om de inspanningen te kunnen leveren. Het Voedingscentrum geeft aan dat een volwassen man per dag ongeveer 2500 kcal nodig en een volwassen vrouw 2000 kcal. Het verschil zit in de spiermassa van mannen, dat dus groter is. Het mag duidelijk zijn dat als je per dag meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt, je aankomt in gewicht. De extra stoffen worden namelijk als vet opgeslagen.

Aangezien het klussen ook een sociale activiteit is, zal menig klus dagje afgesloten worden met bijvoorbeeld een flesje bier. Weet dat in een flesje bier 135 kcal zitten en in een blikje maar liefst 149 kcal. Dan moet je hard klussen om dit weer in evenwicht te krijgen.