Advies

Hoe kun je leren klussen?

Klussen of DIY (Do-it-yourself) is een leuk idee. Hoe trots kun je zijn op iets wat je zelf gemaakt hebt. De vraag is echter, hoe leer je dit?. De nieuwsgierigheid om iets uit te zoek is niet bij ieder aanwezig. Wat is dan handig om te doen. Eigenlijk is het antwoord heel simpel. Je moet gewoon beginnen. Pas in de praktijk leer je het klussen. Zorg daarbij voor een goede leermeester. Onderstaand 5 mogelijkheden hoe je dit op kunt pakken.

5 Mogelijkheden om het klussen te leren

⇒ 1. Ga klussen met je familie en vrienden

Zijn er klussen die in huis gedaan moeten worden, zorg dan dat je mee mag doen. Denk hierbij aan het vervangen van een lamp, het ophangen van een plank, het schilderen van kozijnen. In het begin is het voor jou wellicht goed luisteren en kijken. Maar ook jij zult snel acties toebedeeld krijgen die je aankan. Ze ben je een lid van het team en leer je al veel.

⇒ 2. Ga meewerken met een klusjesman

Ken je iemand die klusjes uitvoert, vraag of je hem mee mag helpen voor een kleine vergoeding. Door ondersteunend werk te verrichten zit je bovenop de klus en kun je veel leren. Stel achteraf gerust vragen als je zaken wil leren begrijpen. Een goede klusjesman legt je graag zaken uit.

⇒ 3. Volg een cursus of een workshop

Er zijn veel cursussen en workshops te vinden op internet. Kijk of er bij jouw in de buurt een is die je wil volgen. Het is leuk om met een gelijkgestemde groep bezig te zijn en elkaar als klankbord te gebruiken. Bij een workshop leer je al snel de stappen toe te passen die nodig zijn. Zo kom je van een eerste idee tot een uitvoerbaar plan. Dit pak je op en je ziet wat je hierbij allemaal tegen kan komen.
Twee voorbeelden: Workshop klussen in huis, voor beginners, Cursus: Klussen: In en om (tuin)Huis.

⇒ 4. Bekijk youtube filmpjes

Heb je rondom een klus een vraag, zoek dan eens op youtube of er video’s of instructies zijn hoe je dit aan kan pakken. Op youtube staan heel veel verschillende filmpjes die je kunt bekijken. Het is invullen en scrollen en kijk hoe dit jou gaat helpen.
Begin bij YouTube met het woord “klussen” of omschrijf wat je wilt leren. Er zijn vele filmpjes ook van de grote bouwmarkten.  

⇒ 5. Word lid van een DIY-community

Kijk of er groepen zijn op facebook of websites waar klussers hun vragen kunnen stellen aan de community. Wees hier zelf ook actief in. Zo kun je elkaar op een interactieve manier makkelijk helpen. Tevens heb je een heel netwerk aan mensen die met je mee willen denken als je zelf een probleem hebt.   

Voorbeelden zijn Klusidee, NLdoet, Forum van Ouders.nl

Belangrijke aandachtspunten

Aangezien je gaat klussen in je vrije tijd is het wel handig om hierbij over een aantal punten na te denken. Dan blijft het klussen voor jezelf ook leuk om te doen en geeft het je energie. 

  • Je moet belangstelling hebben voor het doe-het-zelven en het leuk vinden om dit aan te pakken. Het moet voor jou geen verplichting zijn omdat anders de zin van het klusje verandert (zie laatste punt).
  • Ga aan de slag en kijk wat je tegenkomt
  • Begin met kleine projecten en breidt dit steeds verder uit
  • Je moet het leuk vinden om dingen uit te willen zoeken. Je kunt hierbij internet gebruiken, je familie, je buren, je vrienden en kennissen. Een ieder die met jou van gedachten wil wisselen is weer een bron van kennis.
  • Problemen die je tegenkomt zijn een uitdaging. Kijk hoe je ervoor zorgt dat je ze op kan lossen.
  • Vind het leuk om hulp te vragen als dit nodig is. Er zijn genoeg klussen waar je nog geen ervaring mee hebt. Mogelijk andere wel en die helpen je graag aan een antwoord op je vraag.
  • Blijf open-minded. Maak fouten en leer hiervan. Achteraf weet je soms prima te vertellen waarom je zo iets doms hebt gedaan. Prima verhaal om bij een feestje de luisteraars te vermaken.
  • Koop goed gereedschap. Dat maakt het klussen veel leuker. Zorg hierbij dat je in de winkel goed geadviseerd wordt en ga niet voor gereedschap dat je niet gaat gebruiken. Denk er dan nog eens goed over na.
  • Zorg bij een klus dat je geduld hebt en tijd. Het gaat soms niet zo snel als je in gedachten bedacht had. Of je komt problemen tegen die je even moet uitzoeken. Neem hier de tijd voor. Dan kom je vaak tot een betere oplossing dan wat je in het heetst van de strijd roept. 
  • Ervaar de voldoening als je een klusje klaar hebt. Tijd voor een klein feestje met jezelf. Bedenk wat je tegen gekomen bent en hoe je dit opgelost hebt. Zeker een moment van trots.

Vind je klussen leuk om te leren en te doen, geniet ervan. Het is zonder meer een nuttige vrijetijdsbesteding.