Tips

Behangen: 5 tips die je moet weten

Behangen. Sommige mensen haten het, anderen vinden het gewoon niet leuk. Maar een muur met behang is wel erg mooi en een echte blikvanger in je kamer. Gelukkig kunnen wij je helpen. Als jij gaat behangen met tips van ons, gaat het je zeker lukken. Daarom hebben we vijf behangen tips, die het behangen net wat makkelijker maken.

Tip 1: Zorg dat je alle benodigdheden hebt

Zorg dat je alles bij de hand hebt, voordat je zelf gaat behangen. Allereerst heb je natuurlijk behang nodig en behanglijm. Een behangborstel en nadenroller helpen je het behang mooi glad op de muur te bevestigen. Je hebt een tafel en een lijmborstel nodig om het behang in te smeren. Met een waterpas of schietlood zorg je dat je behang mooi recht hangt. Een schaar of mes helpen je om het behang op de goede maat te krijgen. Leg al deze dingen klaar, zodat je niet hoeft te zoeken als je al aan het behangen bent.

Tip 2: Kies voor behang zonder doorlopend motief

Van alle behangtips is dit misschien wel de belangrijkste: neem behang in één kleur of zonder doorlopend motief. Twee banen behang met een motief precies op elkaar aan laten sluiten is namelijk best lastig. Zeker als je voor het eerst gaat behangen, kan dat erg frustrerend zijn. Dus maak het makkelijker voor jezelf en kies bij je eerste behangklus voor een behang zonder motief.

Tip 3: Lees de gebruiksaanwijzing

Zowel op de verpakking van het behang als op de verpakking van de lijm staat hoe je het beste kunt behangen. Lees dit dus goed en werk volgens de aanwijzingen. Er zijn verschillende soorten behanglijm, die niet allemaal op de dezelfde manier gebruikt moeten worden. Dus zorg dat je de lijm op de juiste manier verwerkt.

Tip 4: Maak de ondergrond goed egaal

Als de ondergrond niet mooi egaal is, zal ook het resultaat van het behangen niet egaal worden. Zorg dus dat je gaten en beschadigingen hebt weggewerkt. Behang in een lichte kleur is vaak licht doorschijnend, dus de ondergrond moet een egale kleur hebben. Eventueel motiefbehang haal je weg voor je het nieuwe behang ophangt.

Tip 5: Zorg dat je genoeg behang hebt

Niets is irritanter dan aan het einde van je klus net een baan behang te kort komen. Dan kun je je klus niet afmaken en moet je eerst naar de bouwmarkt. Reken dus goed uit hoeveel behang je nodig hebt en houd rekening met snijverlies als je zelf gaat behangen. Vaak mag je een hele rol behang terugbrengen als je die over hebt. In dat geval kun je een extra rol kopen, zodat je zeker genoeg in huis hebt.

Succes gewenst

Met onze behangen tips kun je nu aan de slag gaan. Als je de tijd neemt en geduldig blijft als het even niet lijkt te lukken, heb jij straks een prachtige strakke wand met behang.